10 Najdrahších zlatých mincí sveta, Najdrahšie zlaté mince, goldvault, zlaté investičné mince

10 Najdrahších zlatých mincí sveta

Od starovekých mincí až po moderné majstrovské diela: pozrieme sa prečo najžiadanejšie zlaté mince na svete dosahujú také vysoké ceny na zberateľskom trhu ako aj na to, prečo sú niektoré historické zlaté mince tak cenné. V tomto článku sa pozrieme na Top 10 najdrahších zlatých mincí na svete a na ich charakteristiky, ktoré ich robia unikátnymi.

 

10. miesto: 1907 Saint-Gaudens $20 Zlatý Dvojitý Orol

 

1907 Saint-Gaudens $20 Gold Double Eagle je všeobecne považovaný za jednu z najkrajších amerických mincí, aké boli kedy razené. Tieto mince, ktoré navrhol Augustus Saint-Gaudens na žiadosť prezidenta Theodora Roosevelta, sa vyrábali v rokoch 1907 až 1933. Hodnota týchto mincí sa líši v závislosti od ich stavu a roku razby. Saint-Gaudens z roku 1922 má hodnotu okolo 1 500 dolárov, zatiaľ čo limitovaný Saint-Gaudens z roku 1927 by mohol dosiahnuť cenu až 475 000 dolárov

 

9. miesto: 1804 Zlatý Orol

 

Táto zlatá minca, ktorá bola razená v reakcii na nedostatok národných mincí v roku 1804, prichádza v dvoch variantoch: jedna so 14 hviezdičkami a druhá s 13 hviezdičkami. Hodnota týchto mincí závisí od počtu hviezdičiek na rube. 14-hviezdičková reverzná minca sa môže pohybovať v rozmedzí od 6 000 do 28 000 dolárov, zatiaľ čo 13-hviezdičková verzia je cennejšia a dosahuje ceny 45 000 až 200 000 dolárov. Ale to je len zlomok toho, čo môžu tieto cenné zlaté mince dosiahnuť z hľadiska ceny. Každá minca má svoj vlastný jedinečný príbeh a vlastnosti, vďaka čomu sú veľmi vyhľadávané zberateľmi mincí a investormi. V pôvodnom stave mimo obehu sa niektoré zlaté mince amerického orla 1804 môžu na otvorenom trhu predávať až za 565 000 dolárov.

 

8. miesto: 1343 Florin Eduarda III.

 

Florinová minca Eduarda III. z roku 1343 je mimoriadne vzácna zlatá minca zavedená anglickým kráľom Eduardom III. Táto minca s nominálnou hodnotou šesť šilingov obsahovala takmer sedem uncí čistého zlata. V dôsledku nesprávneho tarifovania a odmietnutia bola však už po niekoľkých mesiacoch stiahnutá z obehu. Nasledujúce storočia prežili iba tri z týchto mimoriadne cenných mincí. Jeden Florin Eduarda III. sa v roku 2006 predal na aukcii za približne 600 000 dolárov a zvyšné dva sú v držbe Britského múzea.

 

7. miesto: 1829 Tvár Slobody a Americký Orol

 

Vzácna busta Gold Half Eagle z roku 1829, vyrazená vo Philadelphii, má bustu Lady Liberty na jednej strane a nápadných polovičných orlov na druhej strane. Minca sa dodáva v dvoch variantoch: jedna s malým dátumom a druhá s o niečo väčším dátumom. Zberatelia mincí sa domnievajú, že dnes existuje okolo 10 týchto zlatých mincí.

Takéto mince sa môžu predávať za približne 260 000 dolárov, zatiaľ čo verzia ktorá nebola v obehu sa predáva za približne 492 000 dolárov.
Verzia najvyššej kvality z roku 1829 vyrábanej americkou mincovňou, môže dosahovať až okolo 1,5 milióna dolárov.

 

6. miesto: 2007 Kanadský Javorový list v 100kg prevedení

 

Kanadský zlatý javorový list z roku 2007 v pôvodnej hodnote 1 milión dolárov je obrovská zlatá minca, ktorú vyrobila Kráľovská kanadská mincovňa. Táto minca váži 100 kilogramov a je vyrobená z takmer 100 % čistého zlata a má priemer 500 milimetrov, čo je viac ako 20-násobok veľkosti americkej štvrtiny. Kanadská kráľovská mincovňa vyrobila iba šesť takýchto mincí a päť bolo predaných súkromným zberateľom. Jedna z mincí bola ukradnutá z Bodeho múzea v Nemecku v roku 2017, čím sa stala ešte cennejšou. Dnes by zlatá minca z javorového listu mohla dosiahnuť hodnotu približne 4 milióny dolárov.

 

5. miesto: Umajjovský zlatý dinár (8. storočie)

 

Umajjovský zlatý dinár z roku 723 n.l. je jednou z najdrahších a najvzácnejších islamských mincí a mincí vôbec. Táto minca bola razená za vlády Yazida II. (720–724) a vznikla po objavení zlatej bane na jeho území. Na minci je nápis, ktorý v preklade znamená ''Baňa veliteľa verných''. Jeden umajjovský zlatý dinár sa predal v aukcii za približne 4,6 milióna dolárov. Ďalšia minca rovnakého typu dosiahla podobnú cenu v roku 2019.

 

4. miesto: 1913 Libery 5 cent

 

Výnimočne vzácny ''nickel'' Liberty Head V z roku 1913 je cenný, pretože mincovňa Spojených štátov vyrobila iba päť kusov. Zdá sa však, že nikto nevie, ako sa začali vyrábať. Nie sú uvedené vo vlastných záznamoch o výrobe mincovne a zdá sa, že žiadna z nich nemá povolenie na vydanie. Takže hoci tieto mince majú len nominálnu hodnotu päť centov, ich hodnota pre zberateľov mincí je oveľa vyššia – niekoľko miliónov. Dnes sa kvalitný Liberty Head V Nickel môže predať za viac ako 5 miliónov dolárov.

 

3. miesto: 1787 Brasher Doubloon

 

Brasher Doubloon z roku 1787 je unikátna zlatá minca vyrazená Ephraimom Brasherom, newyorským zlatníkom. Brasher vytvoril túto mincu po tom, čo štát New York zamietol jeho žiadosť o razenie medených mincí. Minca mala nominálnu hodnotu 16 dolárov a obsahovala 26,6 gramov 22-karátového zlata. Jeden Brasher Doubloon sa v roku 1981 predal na aukcii za 625 000 dolárov. V roku 2005 boli tri štýly Brasher Dublonu predané súkromným zberateľom prostredníctvom Heritage Auction Galleries, pričom jedna minca vyniesla takmer 3 milióny dolárov. V roku 2011 ho kúpila investičná spoločnosť z Wall Street za rekordných 7,4 milióna dolárov. V roku 2021 Heritage Auctions tento rekord opäť prekonali predajom Brasher Doubloon za neuveriteľných 9,36 milióna dolárov.

 

2. miesto: 1933 Saint-Gaudens $20 Zlatý Dvojitý Orol

 

Ďalší dvojitý orol Saint-Gaudens, tentokrát z roku 1933 sa považuje za dlhodobo najcennejšiu zlatú mincu na svete. Táto minca bola razená v Spojených štátoch a mala nominálnu hodnotu 20 dolárov. Žiadna z mincí však nikdy nebola oficiálne v obehu. V skutočnosti bola veľká väčšina roztavená a stále existuje iba 13 známych exemplárov. Desať sa nachádza v americkom depozitári Fort Knox Bullion Depository a americká Národná numizmatická zbierka obsahuje ďalšie dve. Finálnu mincu, známu ako Weitzmanov vzor, kúpil Stuart Weitzman za 7,59 milióna dolárov v roku 2002 a v roku 2021 ju predal v aukcii za ohromujúcich 18,8 milióna dolárov, čo z nej robí najdrahšiu predanú mincu.

 

1. miesto: 2023 The Crown

 

Minca The Crown 2023, bola vyrobená z takmer 4 kg zlata a neuveriteľných 6 426 diamantov, bola vyrazená na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. – a teraz patrí medzi najcennejšie mince všetkých čias. Pod názvom The Crown ho vyrobila Východoindická spoločnosť a jeho hodnota sa pohybuje okolo 23 miliónov dolárov. Na svete je len jeden kus.

 

Čo teda robí tieto unikátne mince tak cennými?

Hodnota unikátnej historickej zlatej mince je ovplyvnená niekoľkými faktormi:

Vzácnosť: Vzácnosť mince zohráva významnú úlohu pri určovaní jej hodnoty. Mince s nízkou razbou alebo tie, ktoré sa časom stratili alebo zničili, sa považujú za vzácne a zberateľmi veľmi vyhľadávané. Nedostatok týchto mincí zvyšuje ich hodnotu na trhu.


Historický význam: Mince, ktoré majú historický význam, často vyvolávajú vyššie ceny. Veľmi žiaduce môžu byť mince vyrazené počas významných udalostí alebo tie, ktoré nesú podobu známych osobností.

Stav: Dobre zachované mince s minimálnym opotrebovaním a poškodením sú cennejšie ako tie, ktoré sú poškodené alebo opotrebované. Hodnotiace služby hodnotia stav mince a priraďujú jej známku, ktorá pomáha určiť jej trhovú hodnotu.

Razba: Razba mince sa vzťahuje na počet mincí vyrobených počas určitého roka alebo časového obdobia. Mince s nižšími razbami ako aj tie, ktoré neboli v obehu sú vo všeobecnosti hodnotnejšie, pretože sú vzácnejšie. Pamätné mince alebo špeciálne edície často nesú vyššiu cenovku.

Dizajn: Dizajn mince môže tiež ovplyvniť jej hodnotu. Mince s atraktívnym alebo jedinečným dizajnom sú pre zberateľov často žiadanejšie. Zmeny v dizajne mince, ako napríklad zavedenie nového motívu alebo použitie rôznych materiálov, môžu výrazne ovplyvniť jej hodnotu na trhu.

Späť na blog

Pridať komentár